Tučné ingrediencie som zredukovala alebo úplne nahradila, ale pritom zachovala tradičnú chuť kapustnice. Ako hlavnú bielkovinu som použila dochrumkava opečené tofu, ktoré perfektne preberá chute z pokrmu, takže vôbec nie je v polievke spoznať. Plusom kapustnice je, že vďaka kapuste obsahuje dosť vlákniny.

Zelňaček existuje viacero variantov – napríklad podľa farby červená alebo biela alebo podľa oblasti či krajov, napr. moravská, krkonošská, slovacká, šumavská, slovenská alebo maďarská. Pokiaľ sa do nej dajú huby, hovorí sa jej kyselica a takto sa pripravuje napríklad na valašsku. Často býva súčasťou vianočného alebo novoročného menu. Kapustnica v zime nielen zahreje, ale zasýti aj bez pečiva, takže vydá aj za hlavné jedlo.

Ingrediencia na zdravú kapustnicu

Základ kapustnice

  • 1 ks veľké cibule (200 g)
  • 20 ml olivový olej extra panenský
  • ½ lyžice mletej sladkej papriky (príp. štipľavej)
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 4 ks stredne veľkých zemiakov (500 g zbavených šupky)
  • 30 g hladkej pšeničnej bielej múky
  • 30 g celozrnná pšeničná múka
  • 1,2 litra hovädzieho vývaru
  • 2 ks bobkového listu
  • 400 g kyslej kapusty
  • 50 g prírodného sladidla bez kalórií (krupica)
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky korenia

Ostatné

  • 200 g chrumkavých tofu kociek, prípadne hovädzieho mäsa z vývaru , kvalitné vysokopercentné šunky (nad 90% mäsa) alebo párky Šmakún
  • kyslá smotana 8%
  • petržlenová vňať
Fit kapustnica bez klobásy - recept Bajola

Postup receptu – ako sa robí najlepšia diétna kapustnica

  1. Tofu priprav podľa tohto postupu.
  2. Olúpaj cibuľu a nakrájaj ju nadrobno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na drobné kocky.
  3. Do hrnca daj olivový olej, nechaj ho chvíľu zahriať, pridaj cibuľu a nechaj ju za stáleho miešania zosklovatieť (2 – 3 minúty).
  4. Zníž plameň ak cibuli pridaj rascu a papriku, premiešaj a pridaj múku. Za stáleho miešania reštuj cca 1 – 2 minúty, kým sa cibuľa v zmesi neobalí. Dávaj pozor, nech papriku nespáliš, zhorkla by.
  5. Postupne prilievaj vývar a dobre miešaj vedľačka, aby sa múka rozmiešala a nevznikli hrudky. Potom nechajte tekutinu variť pod pokrievkou až do bodu varu (musí začať bublať).
  6. Ak medzitým zlej z kapusty nálev, ale schovaj si ho na prípadné dokyslenie polievky, a kapustu nepreplachuj. Ak je veľmi dlhé, môžeš ho nakrájať na menšie časti.
  7. Akonáhle polievka vrie, pridaj zemiaky, kapusta a bobkový list, zníž plameň a priklopené pozvoľna var 20 – 30 minút.
  8. Na konci varenia vytiahni bobkový list, ochutnaj, či sú zemiaky mäkké, pridaj sladidlo, ochutnaj a podľa chuti prípadne okyslí nálevom z kapusty, dosol a dopepru, prípadne doslaď.
  9. Nakoniec vmiešaj osmažené tofu.
  10. Pri podávaní pridaj do taniera lyžicu kyslej smotany, ktorá polievku krásne zjemní. A môžeš posypať troškou nasekanej petržlenovej vňate.
  11. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  12. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Najlepšia kapustnica recept foto postupFitness kapustnica - recept Bajola

Poznámky k receptu na najlepšiu kapustnicu

  • Vývar na kapustnicu odporúčam pripraviť deň až dva dopredu najlepšie v pomalom hrnci z hovädzieho mäsa, ktoré môžeš použiť na niečo iné, prípadne ho dať do kapustnice.
  • Ak nemáš domáci vývar, môžeš kúpiť už hotový, alebo použiť vodu a zdravý bujón, ale ochudíš sa o bielkoviny.
  • Zemiaky nakrájaj naozaj na malé kocky (cca 1 cm), inak sa dobre neuvarí. Zdeněk Pohlreich skôr odporúča variť zemiaky zvlášť v osolenej vode, pretože v polievke zostávajú na povrchu trošku tvrdé. Avšak si tak vyrobíš viac špinavého riadu.
  • Miesto klasických zemiakov môžeš použiť sladké zemiaky (batáty). Kapustnica potom bude prirodzene sladkastá aj bez použitia sladidla.
  • Pri solení počítaj aj so slanosťou vývaru, ak je vývar veľmi slaný, bude treba soli menej.
  • Ak nemáš nálev z kapusty a potrebuješ polievku okysliť, môžeš použiť citrónovú šťavu alebo ocot.
  • Do kapustnice patrí štandardne ostrejšia údenina, preto môžeš prípadne kapustnicu priostriť pálivou paprikou alebo chilli.
  • Na druhý deň kapustnica zhustne, stačí ju zriediť vodou alebo vývarom.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené s tofu bez kyslej smotany.
  • Jedna porcia je cca 300 g polievky.