Ingrediencie na zdravú hrachovú kašu s panenkou

Hrachová kaša

  • 250 g žltého hrachu (poleného)
  • 500 ml vody
  • soľ, korenie

Bravčová panenka

  • 600 g bravčové panenky
  • 100 ml vody
  • 2 lyžice prírodné sójové omáčky (30 ml)
  • 2 lyžice mletej červenej papriky (10 g)
  • 1 lyžica sušeného cesnaku (5 g)
  • ½ lyžičky mletého korenia (0,5 g)
  • repkový olej (2 ml)
Fitness hrachová kaša a bravčová bábika - recept Bajola

Postup receptu – ako uvariť zdravú hrachovú kašu

  1.  Zmiešaj sójovú omáčku, vodu, olej, papriku, sušený cesnak a korenie. Mäso poriadne umy a daj vcelku do marinády. Nechaj marinovať v chladničke priklopenej minimálne 30 minút, ale ideálne cez noc.
  2. Prepláchnutý hrach zalej vodou a var 40 – 60 minút za občasného miešania, kým nevznikne kaša. Ja varím nepriklopené. Pokiaľ sa voda v priebehu odparí, trochu dolej. Ku koncu varenia ochutnaj, či už je hrach úplne mäkký, a ak chceš kašu hladšiu, rozmixuj ju tyčovým mixérom. Hustotu reguluj prilievaním ďalšej vody. Niekto má radšej hustejšiu, niekto redšiu. Na koniec osol zhruba jednou lyžičkou soli (podľa chuti aj viac).
  3. Než sa uvarí hrach, priprav mäso. Rozohrej rúru na 200 °C.
  4. Panienku vytiahni z marinády a sprudka opeč na panvici zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo a vo vnútri zostalo šťavnaté.
  5. Do pekáča nalej zvyšok marinády, vlož opečenú bravčovú panienku a peč 15 – 20 minút na 200 °C.
  6. Po vytiahnutí z rúry nechaj mäso aspoň 5 minút odpočinúť, aby z neho nevytiekla šťava.
  7. Po odpočinutí mäso nakrájaj na plátky a podávaj s hrachovou kašou a prípadne celozrnným fit pečivom, ktoré môžeš pred koncom pečenia panenky pridať do rúry, aby bolo chrumkavé.
  8. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  9. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

 Hrachová kaša a bravčová bábika - foto postup receptu BajolaZdravá hrachová kaša s bravčovou bábikou - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Niektoré druhy hrachu je potrebné pre lepšie strávenie vopred namočiť do studenej vody na aspoň 8 hodín a potom vodu zliať. Riaď sa návodom na obale.
  • Doba pečenia panenky záleží na jej veľkosti, veľkú panenku je potrebné piecť o niečo dlhšie. Odporúčam po 15 minútach mäso vytiahnuť, v najširšej časti doň zakrojiť a skontrolovať štruktúru. Ak sa už pri rezaní mäso zdá surové, musíš ešte dopiecť, ale pozor, nech panenku nepečieš veľmi dlho, bola by vysušená. Mala by byť vo vnútri ružovkastá, ale nie surová. Aby panenka nebola surová ani suchá, mala by byť vnútorná teplota mäsa okolo 65 °C. Mäso sa ešte zvyškovým teplom trochu dopečie, teplota vo vnútri mäsa sa totiž počas odpočívania o 2 až 3 ° C zvýši. Takže výsledok nakoniec ružový byť nemusí, s tým počítaj a vytiahni mäso z rúry tak akurát. Nie je to jednoduché a bez vpichového teplomera sa to celkom zle odhaduje.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené bez pečiva.