Ingrediencie na tekvicovú hrachovú polievku

Základné suroviny

  • 250 g žltého hrachu (prípadne červené šošovky, ale neodporúčam cícer)
  • 500 ml vody
  • 500 g tekvica Hokkaidó
  • 1 liter kuracieho vývaru, príp. vody
  • 1 ks cibuľa (100 g)
  • 1 vrchovatá lyžička karí (6 g)
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • ½ lyžičky korenia (3 g)
  • repkový olej v spreji (2 ml)

Doplnkové suroviny

  • kuracie mäso, príp. morčacie
  • podmaslie či kefír
  • tekvicové semienka
  • slnečnicové semienka
Fitness tekvicovo hrachová polievka - recept Bajola

Chceš ušetriť za orechy, sladidlá a múky? Kde kúpiť lacno

Postup receptu – ako uvariť tekvicovú polievku

  1. Namoč cez noc žltý hrach v 500 ml studenej vody. Vodu, ktorá sa nevsiakne, zlej.
  2. Tekvicu umy, rozkroj, vydlabaj dužinu so semienkami a potom 500 g nakrájaj na kocky. Zo zvyšku tekvice si môžeš pripraviť tekvicové pyré na neskoršie použitie v iných receptoch. A semienka nevyhadzuj, môžeš ich usušiť.
  3. Olúpanú cibuľu nakrájaj najemno a orestuj vo veľkom hrnci vystriekaného troškou repkového oleja.
  4. Pridaj tekvicu, hrach a karí a reštuj asi 5 minút. Osol a okore.
  5. Zalej horúcim vývarom, príp. vodou a var na nižšom plameni asi 40 minút do úplného zmäknutia.
  6. Rozmixuj ponorným mixérom dohladka a prípadne dochuť soľou a korením.
  7. Pred servírovaním môžeš ozdobiť cmarom či kefírom a tekvicovými či slnečnicovými semienkami.
  8. Vznikne 6 porcií. Kalórie sú uvedené iba na polievku bez mäsa a semienok za použitia vývaru.
  9. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  10. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Tekvicová hrachová polievka - foto postupZdravá tekvicovo hrachová polievka - recept Bajola

Fit hustá polievka z tekvice a hrachu - recept Bajola

Hustá verzia tekvicovo hrachovej polievky s kuracím mäsom

Poznámky k receptu

  • S vývarom je polievka oveľa chutnejšia a má viac bielkovín. Vývar si môžeš urobiť vopred domáci podľa tohto návodu alebo kúpiť už hotový vývar.
  • Ak chceš polievku redšiu, zalej ju cca o 500 ml väčším množstvom tekutiny, príp. aj viac, a daj o niečo viac karí.
  • Ak chceš mať polievku ako hlavné jedlo, daj do nej ešte vopred upečené a nakrájané kuracie či morčacie prsia a servíruj s celozrnným pečivom, napr. domácim fitness chlebom alebo celozrnnými toastami opečenými v hriankovači.