Ingrediencie na zdravé cestoviny s lososom

  • 150 g (príp. fettuccini)
  • 300 g lososa bez kože
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 5 strúčikov cesnaku (15 g)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy (5 ml)
  • 500 ml nízkotučného mlieka (0,5 %)
  • 30 g hladké špaldové múky
  • repkový olej v spreji (3 ml)
  • soľ
  • korenie
Zdravé cestoviny s lososom a španátom - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravé špenátové cestoviny

  1. Cestoviny uvar podľa návodu, aby boli na skus (al dente). Po uvarení ich schlaď prúdom studenej vody, aby sa zastavil proces varenia.
  2. Lososa umy a nakrájaj na kocky.
  3. Cesnak olúpaj, prelisuj a opraži na panvici vystriekanej repkovým olejom v spreji.
  4. Pridaj špenát, osol a nechaj podusiť, kým špenát nezmenší objem.
  5. Hotový špenát na panvičke posuň do strany, zvyšnú časť panvičky postriekaj olejom v spreji a orestuj na nej osolené kocky lososa. Len pár minút, kým sa losos nezatiahne.
  6. Pridaj citrónovú šťavu, premiešaj sa špenátom a cestovinami a odstav z ohňa.
  7. Potom priprav náhradu smotany z mlieka a múk (bešamel). Múku dobre rozmiešaj v polovici mlieka, vylej na panvicu a začni variť za stáleho miešania. Akonáhle začne tekutina hustnúť, pridaj zvyšok mlieka a var za stáleho miešania cca 5 minút do požadovanej konzistencie. Ochutnaj, osol a okore podľa vlastnej chuti.
  8. Vzniknutý bešamel vlej do cestovín a ešte chvíľku prevar.
  9. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  10. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Tagliatelle so špenátom a lososom - foto postupFitness špenátovej tagliatelle s lososom - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Najlepšie je podávať čerstvo uvarené, pretože chladnutím sa vytráca krémovosť.
  • Ak chceš ušetriť nejaké kalórie, môžeš podávať aj bez bešamelu, akurát prisol a pripepri podľa chuti.
  • Jedna porcia je cca 325 g.
  • Nutričné hodnoty v 100 g: 108 kcal / 8 g B / 13 g S / 2 g C / 3 g T / 1 g V.