Ingrediencia na fit škoricové slimáky

Kysnuté cesto

 

Škoricová náplň

Sladká poleva

  • 200 g odtučneného tvarohu (vo vaničke)
  • 50 g nízkotučného krémového syra (napr. Cream cheese Light K-Classic Kaufland)
  • 70 g sladidlá bez kalórií

Fitness kysnutia škoricovej slimáky - recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť fitness skoricové slimáky bez cukru

  1. Vajcia a mlieko vytiahni z chladničky minimálne pol hodiny vopred a nechaj zahriať na izbovú teplotu. Ak droždie skladuješ v chladničke, tak to tiež.
  2. Múku zmiešaj so soľou a presaj cez jemné sitko. Potom preosej zvlášť aj proteín a sladidlo.
  3. Prečítaj si návod na droždie, ktoré použiješ. Ja som teraz v USA objavila aktívne droždie, ktoré sa nedáva rovno do múky, ale najskôr sa zaktivuje rozmiešaním v teplom mlieku. Toto droždie mi príde lepšie ako to, ktoré sa mieša rovno do múky. Teda v tomto prípade droždie rozmiešaj v mlieku. Ak máš droždie do múky, tak z múky odsypaj tak 50 g a droždie daj do zvyšku.
  4. Do mlieka pridaj vajcia a olej, zmiešaj, pridaj proteín a sladidlo a potom postupne prisypávaj múku, kým nevypracuješ vláčne cesto. Trochu ti asi zostane, to použiješ na podsypanie pri váľaní. Hnetenie si uľahčíš kuchynským robotom, ale aj v ruke to ide ľahko. Ručné miesenie trvá 3 – 5 minút. Prikry a nechaj cca 10 minút odpočinúť.
  5. Medzitým zmiešaj jablčné pyré so škoricou a sladidlom. Môžeš prípadne prisladiť aj viac.
  6. Potom vyváľaj cesto do obdĺžnika s rozmerom cca 42×36 cm vysokého cca pol centimetra a namaž rovnomerne na cesto škoricové pyré, ale nedávaj ho až ku kraju.
  7. Cesto zrúluj kratšou stranou a nakrájaj na 12 rovnako širokých roliek. Najlepšie to ide pomocou nite.
  8. Slimáky naskladaj do pekáča alebo na plech vystlaný papierom na pečenie podľa toho, či ich chceš mať spojené alebo jednotlivo, prikry potravinárskou fóliou a utierkou a nechaj v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Trvá to cca 1 hodinu.
  9. Medzitým si priprav polevu – zmiešaj tvaroh, krémový syr a sladidlo pomocou ručného mixéra dohladka. Ochutnaj a prípadne prislaď. Odporúčam tvaroh aj syr tiež vytiahnuť vopred z chladničky a nechať zahriať na izbovú teplotu.
  10. Rozohrej rúru na 180 °C a vykysnuté slimáky pečieme 15 minút.
  11. Nechaj ich trošku vychladnúť a potom ich pomaž polevou, na každý slimák patrí 25 g.
  12. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  13. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Zdravé škoricové slimáky foto postupCelozrnné škoricové slimáky - recept Bajola

E-kuchárka Fitness domáca cukráreň - Bajola

Fitness domáca cukráreň

Stiahni si zadarmo ukážku e-kuchárky!

Fit škoricovej rolky - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Proteín môžeš nahradiť celozrnnou múkou, ale znížiš obsah bielkovín. V tomto prípade cesto oslaď, pretože proteín už je osladený, a urob viac polevy, aby sa bielkoviny navýšili.
  • Miesto tvarohovej polevy môžeš urobiť aj proteínovú polevu, stačí zmiešať proteín ľubovoľnej príchutis troškou vody až do požadovanej tekutej konzistencie. Proteínová poleva dokáže zaschnúť rovnako ako cukrová, ale lepí sa mierne na zuby.
  • Najlepšie sú ešte teplé, ak ich budeš jesť ďalší deň, odporúčam ohriať v mikrovlnnej rúre.
  • Ak slimáky nespotrebuješ do 2 dní, daj ich zmraziť a namaž ich krémom až pred konzumáciou.