Ingrediencie na fit paradajkovú omáčku

Vývar a mäso

  • 1 kg zadného hovädzieho mäsa + 400 g kostí (príp. hovädzie mäso s kosťou)
  • 2 mrkva očistené (200 g)
  • 2 petržlenu očistené (200 g)
  • 1 zeler očistený (200 g)
  • 2 cibuľa umyté (200 g)
  • 4 ks bobkového listu
  • 10 guličiek nového korenia
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • 2 litre studenej vody

Paradajková omáčka

  • 1,2 l hovädzieho vývaru
  • 500 g pasírovaných paradajok (napr. Freshona – Lidl)
  • 1 cibuľa (100 g)
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 guličiek nového korenia
  • 5 guličiek korenia
  • 3 ks klinčekov
  • 30 – 50 g celozrnnej ražnej múky, príp. pšeničné alebo špaldové
  • prírodné sladidlo bez kalórií
  • repkový olej (5 ml)
Fit paradajková omáčka - recept aj pre pomalý hrniec

Postup receptu – ako uvariť zdravú paradajkovú omáčku

  1. Mäso očisti od tuku a zo všetkých surovín na vývar uvar vývar podľa tohto návodu. Odporúčam použiť pomalý hrniec, ktorý šetrí energiu a navyše nemusíš byť pri varení ani doma. Na platni sa vývar tiahne 4 hodiny, v pomalom hrnci 6 – 8 hodín na stupeň low.
  2. Vývar nechaj cez noc v chladničke a na druhý deň odstráň všetok tuk, ktorý sa zrazí na povrchu.
  3. Nechaj si 1,2 litra vývaru, zo zvyšku môžeš urobiť polievku alebo zamraziť na neskoršie použitie.
  4. Na troške tuku opraži nadrobno nakrájanú cibuľu, pridaj všetko korenie a chvíľu opraž. Pridaj lyžicu múky a krátko opraži.
  5. Nalij pasírované paradajky, chvíľu povar a zalej litrom vývaru.
  6. Priveď do varu a na miernom plameni var 15 min, priebežne miešaj.
  7. Po uvarení preceď cez sitko, vráť na platňu, znovu priveď do varu a podľa konzistencie zahusti celozrnnou múkou rozmiešanou vo zvyšku vývaru. Odporúčam najskôr rozmixovať v mixéri, aby sa neutvorili hrudky. Pomaly múku s vývarom nalievaj do omáčky a dobre miešaj. Potom povar ešte 5 – 10 minút.
  8. Nakoniec ochutnaj a postupne doslaď sladidlom bez kalórií, prípadne soľou. Keby si to náhodou so sladidlom prehnala, môžeš zase prikysliť octom.
  9. Podávaj s fitness karlovarskou knedľou, fit ovsenou knedľou alebo fit kysnutou žemľovou knedľou.
  10. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  11. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fit paradajková omáčka z pomalého hrnca - foto postupZdravá paradajková omáčka - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Vývar na omáčku použi číry, nedávaj do omáčky prípadné tmavé časti vývaru, pretože by omáčka nebola pekne červená.
  • Omáčku môžeš uvariť aj s menším množstvom vývaru (cca 500 ml), potom nebude potrebné zahusťovať múkou, ale omáčky bude menej.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené iba na omáčku zahustenú 50 g celozrnnej ražnej múky. Jedna porcia je cca 200 ml. Pri zadávaní do kalorických tabuliek si zvlášť pripočítaj mäso a prílohu.