Ingrediencie na fit pečeň na jablkách a majoránke

  • 500 g pečene podľa preferencie (kuracia, hovädzia, bravčová ai.)
  • 1/2 cibuľa (25 g)
  • 1 strúčik cesnaku (5 g)
  • 50 ml bieleho suchého vína
  • 1 jablko (100 g)
  • 1 lyžička sušené majoránky (alebo čerstvé)
  • 200 ml nízkotučného mlieka
  • 1 lyžica ryžové krupičky (10 g), príp. celozrnnej múky
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžička repkového oleja (3 g)
Pečeň na jabĺkoch a majoránke - fit recept Bajola

Postup receptu – ako uvariť zdravú pečeň na jablkách

  1. Pečeň očisti od tuku, umy a osuš papierovou utierkou. Jablko nakrájaj na drobné kocky. Cibuľu nakrájaj najemno, cesnak prelisuj alebo nasekej nadrobno. Mlieko zmiešaj s ryžovou krupicou.
  2. Pečeň osmaž na troške repkového oleja cca 2 – 3 minúty z jednej strany, akonáhle začnú „poskakovať“, otoč ich (každý kúsok zvlášť), osiel a okore az druhej strany opekaj ďalšie 2 – 3 minúty. Vo vnútri musí zostať trochu ružová.
  3. Než sa pečeň opečú z druhej strany, posuň ich ku kraju panvičky a na druhej časti panvičky opeč cesnak a cibuľu.
  4. Akonáhle je pečeň hotová, vytiahni ju z panvičky pomocou lyžice a daj odpočívať na tanierik.
  5. K cesnaku a cibuli pridaj jablká, chvíľu orestuj a zalej vínom.
  6. Akonáhle sa víno odparí, zahusti mliekom s krupicou, za stáleho miešania chvíľku prevar a pridaj majoránku. Omáčka by mala postupne zhustnúť. Hustotu riaď množstvom mlieka a krupičky. Ak je omáčka veľmi hustá, prilej trošku mlieka. Ak veľmi riedka, prilej trochu mlieka s rozmiešanou krupičkou.
  7. Vráť pečeň do panvice a ešte krátko prehrej. Ochutnaj a prípadne dochuť soľou a korením.
  8. Podávaj s ryžou uvarenou v ryžovaru.
  9. Nutričné hodnoty sú uvedené na kuraciu pečeň bez prílohy.
  10. Celková hmotnosť je cca 850 g, 1 porcia – 170 g.
  11. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Fit pečeň na jablkách a majoránke - foto postup receptu