Ingrediencie na zdravé kura na paprike

  • 4 kuracie štvrťky s kosťou (600 g celkom, čistá váha mäsa 400 g)
  • ½ cibuľa (60 g)
  • 2 lyžice sladkej mletej papriky (10 g)
  • 1 liter vody (pre pomalý hrniec 500 ml)
  • 50 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
  • 2 lyžice celozrnná ražná múka (30 g)
  • soľ
  • repkový olej v spreji (2 ml)
Fitness kura na paprike - pomalý hrniec - zdravý recept Bajola

Postup receptu – ako uvariť zdravé kura na paprike

  1. Z mäsa odstráň všetku kožu podľa tohto návodu.
  2. Cibuli olúpaj a nakrájaj nadrobno.
  3. V stredne veľkom hrnci opraži na troške oleja cibuľu a nechaj zosklovatieť.
  4. Pridaj osolené kuracie štvrťky a sprudka opeč zo všetkých strán.
  5. Ak nemáš pomalý hrniec, zapras mäso paprikou, chvíľku orestuj, zalej vodou a pomaly var priklopené cca 1 hodinu. A keď dovaríš, tak si prečítaj, prečo je dobré používať pomalý hrniec 🙂 Ďalej pokračuj až bodom 7. Bod 6 platí len pre tých, ktorí majú pomalý hrniec.
  6. Ak máš pomalý hrniec, mäso vytiahni a premiestni do pomalého hrnca. Do pôvodného hrnca pridaj sladkú papriku, chvíľku orestuj a zalej vodou. Chvíľku povar a všetko vlej do pomalého hrnca. Mäso ešte posypaj hore paprikou a var na stupeň Low 2,5 hodiny. Potom do mäsa zakroj a ochutnaj, či už je hotové, ak nie, var ďalej do zmäknutia 0,5 – 1 hod.
  7. Vytiahni mäso z hrnca a vývar preceď cez sitko, cibuľu vyhoď.
  8. Zmiešaj mlieko s múkou a za stáleho miešania pomaly nalievaj do omáčky, pár minút prevar a podľa chuti osol.
  9. Podávaj s celozrnnými cestovinami alebo ryžou uvarenou v ryžovaru.
  10. Kalorické hodnoty sú uvedené bez prílohy. Počítam, že jedna kuracia štvrtka bez kosti a kože má 100 g mäsa.
  11. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  12. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu
Fitness kura na paprike - pomalý hrniec - zdravý recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Z vývaru bude omáčka chutnejšia. Ako urobiť domáci fitness vývar
  • Papriku nesmieš pri restovaní pripáliť, inak zhorkne.
  • Ak chceš ušetriť čas, môžeš pri použití pomalého hrnca predrestovanie mäsa vynechať a len všetky ingrediencie (mäso, cibuľu, papriku, vývar) vložiť do pomalého hrnca, ale zatiaľ som to neskúšala, takže neviem, aký bude rozdiel v chuti.