Ingrediencia na fit jarné závitky s mletým mäsom

Vietnamské jarné závitky

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa max. 10 % tuku (príp. morčacieho)
  • 800 g bielej kapusty (1 menšia hlávka)
  • 3 ks mrkvy (200 g)
  • 150 g sójových alebo iných klíčkov
  • 1 lyžička karí (5 g)
  • 1 lyžička soli do kapusty (5 g)
  • 0,5 lyžičky soli do mäsa (2 g)
  • ¼ lyžičky korenia
  • repkový olej v spreji na vystriekanie panvice (2 g)
  • 28 ks ryžového papiera (280 g)

Krenový dip k závitkom (6 porcií)

  • 150 g odtučneného tvarohu (vo vaničke) alebo gréckeho jogurtu 0%
  • 1 lyžička krenexu (10 g)
  • 1 lyžica plnotučné horčice (20 g)
  • štipka sušené bazalky
  • soľ
  • korenie
Fitness jarné závitky s mletým mäsom - recept Bajola

Postup receptu – ako urobiť zdravé jarné závitky

  1. Mrkva očisti a nasekej v mixéra so sekáčikom nadrobno. Očistenú kapustu nakrájaj na rezančeky.
  2. Veľký hrniec vystriekaj troškou repkového oleja v spreji, vlož kapustu, mrkvu a klíčky, osol a osmahni cca 3 minúty za stáleho miešania.
  3. Zmes podlej troškou vody, nech sa zelenina nepripaľuje, a dus pod pokrievkou do zmäknutia cca 15 minút.
  4. Medzitým na panvici vystriekanej troškou repkového oleja osmaž mleté mäso, osiel ho a okore.
  5. Mäso nasyp k zeleninovej zmesi, pridaj karí a ešte 5 – 10 minút spoločne podus.
  6. Zmes nechaj chvíľu vychladnúť a vytlač z nej prebytočnú tekutinu.
  7. Priprav si širšiu nádobu, napr. veľkú panvicu, a daj do nej vodu.
  8. Vlož prvý ryžový papier, počkaj cca 30 sekúnd, kým nezmäkne, a vyberte ho na pracovnú plochu alebo veľkú doštičku. Dávaj pozor, nech papier nerozmočíš veľa. Stačí, keď bude už dobre ohybný.
  9. Doprostred papiera daj cca 1 veľkú lyžicu pripravenej zmesi, prehni boky a pevne zabaľ do tvaru závitku.
  10. Namoč ďalší ryžový papier a závitok ešte raz zabal, aby bol pevnejší. Postup zopakuj pre všetky závitky.
  11. Pred podávaním odporúčam závitky osmažiť a panvici na troške repkového oleja dozlatista z oboch strán alebo môžeš použiť teplovzdušnú fritézu. Stačí závitky postriekať troškou repkového oleja v spreji a smažiť cca 3 – 5 minút z každej strany na 180 ° C.
  12. Podávaj teplé s chrenovým dipom – stačí zmiešať všetky ingrediencie a osoliť a okoreniť podľa vlastnej chuti.
  13. Nutričné hodnoty sú uvedené iba na závitky bez dipu.
  14. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Ryžové jarné závitky - foto postupZdravé vietnamské jarné závitky nezmažené - recept BajolaZdravé zeleninové jarné závitky - recept Bajola