Ingrediencia na fit jablkový závin

Cesto na zdravú štrúdľu

  • 100 g tuhého gréckeho jogurtu 0% (príp. odtučnený tvaroh vo vaničke)
  • 50 ml nízkotučného mlieka (0,5%)
  • 1 ks vajcia M (50 g)
  • 220 g celozrnnej múky (pšeničné, špaldové alebo ražné) + 10 g na podsypanie

Jablková náplň

Fitness jablková štrúdľa - recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť zdravý jablkový závin

  1. Jablká zbav šupky a nastrúhaj nahrubo.
  2. Pridaj škoricu a podľa chuti prípadne doslaď sladidlom bez kalórií.
  3. Rozohrej rúru na 180 °C.
  4. Zmiešaj zvlášť mokré ingrediencie na cesto a potom postupne pridávaj múku, kým nevznikne nelepivé cesto (múky môže byť potreba menej či viac). Prácu si uľahčíš pomocou kuchynského robota.
  5. Cesto rozdeľ na polovice a každú polovicu rozvaľkaj dotenka do štvorcového tvaru, podsypávaj múkou.
  6. Jablká rozdeľ na polovice, vytlač z nich vodu a nanes na cesto rovnomerne takmer až do okrajov.
  7. Okraje cesta prehni hore a dole dovnútra a potom buď prehni ľavú a pravú stranu do stredu alebo jednu stranu zamotaj k druhej.
  8. Premiestni na papier na pečenie vystlaný plech a ešte rukou pritlač a dotvaruj. Hore niekoľkokrát prepichni vidličkou, aby sa pri pečení nenafúklo.
  9. Peč 30 – 40 minút na 180 °C, stráž, nech sa cesto nespáli.
  10. Až záviny vychladnú, rozkrájaj každý na 8 dielov.
  11. Pred podávaním môžeš posypať múčkovým sladidlom bez kalórií, preliať čakankovým sirupom a prípadne posypať orechy.
  12. Ak si chceš naozaj pošmáknúť, servíruj ho teplý s fitness vanilkovou zmrzlinou, ktorú nájdeš v e-kuchárke Fitness domáca cukráreň.
  13. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  14. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Zdravá jablková štrúdľa - foto postupZdravá jablčná štrúdľa - recept Bajola

E-kuchárka Fitness domáca cukráreň - Bajola

Fitness domáca cukráreň

Stiahni si zadarmo ukážku e-kuchárky!

Celozrnná štrúdľa - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Každý druh celozrnnej múky má nielen trochu inú chuť, ale aj inú savosť, takže múky môžeš potrebovať menej alebo viac.
  • Pri váľaní môžeš pod cesto strčiť papier na pečenie, tým si zaistíš, že sa cesto neprilepí k doske alebo linke, keď ho nedostatočne podsypeš múkou.
  • Ak sa nechceš ochudobniť o vlákninu, ponechaj jablká aj so šupkou, závin nebude taký chutný, ale je to zdravšie.
  • Štridľ môžeš pred pečením potrieť rozmiešaným vajcom, aby mal krajšiu farbu, ale nie je to potrebné, rovnako ho posypeš práškovým sladidlom. A pri použití celozrnnej múky to ani nie je tak zjavné ako pri použití lístkového cesta.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené na celozrnnú špaldovú múku.
  • Nutričné hodnoty na 100 g: 133 kCal / 6 B / 22 S / 7 C / 1 T / 6 V.