Ingrediencie na jednoduchý jablkový koláč z ovsených vločiek

  • 150 g ovsených vločiek
  • 300 ml vriacej vody 
  • 50 g proteínového prášku vanilkového (príp. ovsenej alebo celozrnnej pšeničnej múky, ale ochudobníš výsledok o bielkoviny)
  • 1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva (6 g)
  • 50 g bieleho nízkotučného jogurtu (2,7%)
  • 2 ks vajcia M (100 g)
  • štipka soli
  • 300 g jabĺk (očistených od jadrovníka)
  • 2 lyžičky škorica (5 g)
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy (10 ml)
  • prírodné sladidlo bez kalórií
  • repkový olej v spreji na vystriekanie formy (2 g)
Jablká, ovsené vločky, proteínový prášok, vajcia, voda, biely jogurt, škorica, kypriaci prášok

Video, ako urobiť zdravý jablkový koláč bez múky a cukru

Postup receptu na ľahký jablkový koláč bez múky

  1. V rýchlovarnej kanvici ohrej vodu, zalej ovsené vločky a nechaj vsiaknuť.
  2. Jablká umy, zbav jadrovníkov, nakrájaj na kocky a zmiešaj so škoricou a citrónovou šťavou. Nemusíš ich zbavovať šupky.
  3. Rozohrej rúru na 180 °C.
  4. Oddel žĺtky od bielkov a z bielkov a štipky soli vyšľahaj tuhý sneh pomocou ručného šľahača. [sneh]
  5. K ovseným vločkám pridaj proteín, prášok do pečiva, jogurt a žĺtky a poriadne rozmiešaj.
  6. Nakoniec opatrne vmiešaj sneh z bielkov. Ochutnaj a podľa chuti prípadne prislaď sladidlom bez kalórií (ja neprisladzujem).
  7. Priprav si silikónovú formu so skleneným dnom s priemerom 23 cm a vystriekaj ju troškou oleja a rozotri mašlovačkou.
  8. Cesto vlej do formy, hore naskladaj jablká a pritlač ich do cesta.
  9. Peč 60 minút na 180 °C. Otestuj zapichnutím špajle doprostred koláča. Ak sa cesto nelepí, je hotový.
  10. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  11. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Fitness jablkový koláč z ovsených vločiek - zdravý recept by BajolaOvsený jablkový koláč - zdravý fitness recept by BajolaZdravý jablkový koláč - fitness recept by Bajola

Poznámky k receptu na zdravý jablkový koláč

  • Jablká môžeš pre lepšiu chuť zbaviť šupky, ale je to viac práce a zbavíš sa časti vlákniny.
  • Jablká môžeš tiež nastrúhať a miesto na koláč ich zamiešať do cesta. Koláč potom bude šťavnatejší, ale je to viac práce.
  • Do cesta môžeš prípadne tiež vmiešať hrozienka alebo iné sušené ovocie, ale navýšiš kalórie.
  • Ak sa ti koláč nepodarilo dostatočne osladiť, môžeš ho pred servírovaním poliať čakankovým sirupom.
  • Koláč môžeš posypať troškou orechov pre pridanie zdravých tukov.
  • Koláč je lepší až po odložení v chladničke, kde ešte navlhne. Potom odporúčam ohrievať v mikrovlnnej rúre.

Recept inšpirovaný podľa knihy Fit recepty II