Ingrediencie – fit chrenová omáčka

  • 50 – 100 g čerstvého chrenu (príp. 100 – 200 g zavareného chrenu v pohári – krenex)
  • ½ lyžičky – lyžička soli (3 – 5 g)
  • 1 liter nízkotučného alebo polotučného mlieka (0,5% – 1,5 %)
  • 40 g celozrnnej múky (špaldovej, pšeničnej alebo ražnej), príp. pol napoly s bielou
  • 30 g prírodného sladidla bez kalórií (krupica)
  • 5 – 15 ml citrónovej šťavy
  • biele korenie
Chrenová omáčka s hovädzím mäsom - recept Bajola

Postup receptu – ako sa robí diétna chrenová omáčka

  1. Čerstvý chren olúpaj, nastrúhaj na strúhadle najemno a rozotri sa soľou.
  2. 750 ml mlieka priveď do varu. Vo zvyšku poriadne rozmiešaj múku dohladka.
  3. Akonáhle začne mlieko variť, nalej mlieko s múkou a dobre miešaj vedľačkou, kým omáčka nezhustne.
  4. Zníž plameň na minimum, pridaj polovicu chrenu a miešaj 1 – 2 minúty. Potom ochutnaj a začni dochucovať soľou, čiernym korením, cukrom a citrónovou šťavou. Pokiaľ je chrenu málo, postupne pridávaj ďalší. Množstvo uvádzam orientačne, dochuť si to podľa vlastnej chuti.
  5. Ak chceš omáčku extra hladkú a krémovú, rozmixuj ju ešte po uvarení vo výkonnom mixéri, napr. Nutribullet.
  6. A čo ku chrenovej omáčke? Podávaj s vareným hovädzím mäsom a fitness žemľovou knedľou alebo fitness karlovarskou knedľou, príp. vareným zemiakom.
  7. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  8. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Rýchla chrenová omáčka - foto postupChrenová omáčka z mlieka - recept Bajola

Poznámky k receptu na zdravú chrenovku

  • Keby omáčka bola málo hustá, pridaj ďalšiu múku (odober trochu omáčky bokom, nechaj ju vychladnúť, rozmiešaj v nej dohladka trochu múky a za stáleho miešania vlej do omáčky).
  • Najlepšie je použiť čerstvý domáci chren. Niekedy je kupovaný chren málo ostrý a bez chuti, takže ho môžeš dať príliš veľa, ale chuť sa nezlepší a omáčka skôr zhorkne.
  • Chren horkne aj varom. Pridávaj chren preto do omáčky až úplne nakoniec, zamiešaj a podávaj, nevar ho.
  • Dávaj pozor na množstvo chrenu, pokiaľ je chren veľmi silný, nech nie je omáčka veľmi ostrá.
  • Omáčku nemusíš okysľovať ani koreniť, ak je chren výrazný – záleží na tvojej chuti.
  • Na zahustenie môžeš prípadne použiť iba bielu múku (s celozrnnou môže mať omáčka mierne horkastú chuť), kaloricky na tom sú podobne, akurát celozrnná má viac vlákniny, takže sa nič nestane, ak tam dáš iba bielu, ak inak prijímaš vlákniny dostatok .
  • Pozor, nepridávaj citrón, keď je omáčka veľmi horúca, pretože by sa kyslosťou mohla začať oddeľovať z mlieka srvátka a omáčka začať „hrudkovatieť“. Rovnako tak pri ohrievaní omáčky, pokiaľ si do omáčka dala citrón, ďalšie dni ju neprivádzaj do varu, inak sa opäť môže zdrvnúť. Ak sa ti to stane, rozmixuj omáčku vo výkonnom mixéri, napr. Nutribullet, späť do hladkej krémovej konzistencie.
  • Hovädzie mäso môžeš pripraviť v pomalom hrnci ako vývar.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené len na omáčku s nízkotučným mliekom a celozrnnou špaldovou múkou.