Ingrediencie na fit domáci celozrnný chlieb

  • 190 g celozrnná špaldová múka (príp. pšeničné)
  • 190 g hladké biele pšeničné múky (kvôli nakysnutiu, viac v článku o múkach)
  • 5 g sušeného droždia
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • 190 g bieleho sedliackeho jogurtu (napr. Pilos 3,5%)
  • 1 ks vajcia M (50 g)
  • 190 ml vody
Zdravý domáci celozrnný jogurtový chlieb - recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť zdravý jogurtový chlieb

  1. Vytiahni jogurt a vajcia a nechaj zahriať na izbovú teplotu. Pokiaľ droždie skladuješ v chladničke, tak to vytiahni tiež.
  2. Múku preosej a zmiešaj s droždím.
  3. Pridaj soľ, vajcia, jogurt a vodu a dobre premiešaj / prehnite vareškou. Nie je potrebné používať kuchynského robota. Cesto je redšie a lepivé.
  4. Prikry potravinárskou fóliou a utierkou a daj kysnúť na teplé miesto na 1 – 1,5 hodiny, cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Odporúčam použiť urýchľovač kysnutia, prípadne daj misu nad hrniec s horúcou vodou.
  5. Potom cesto daj do silikónové formy na chlieb, ak máš plechovú, tak vystel papierom na pečenie, opäť prikry potravinárskou fóliou a utierkou a nechaj ďalšie pol hodiny kysnúť na teplom mieste, kým cesto nenadobudne až po okraj formy.
  6. Rúru rozohrej na 250 °C a chleba pečieme 10 minút, potom zoslabíme rúru na 220 °C, pečieme 10 minút a nakoniec zoslabím na 200 °C a dopečieme 25 minút.
  7. Či je chlieb hotový, otestuj zapichnutím špajle. Cesto by sa malo len trošičku lepiť (kvôli jogurtu nebude špajľa úplne suchá).
  8. Nechaj vychladnúť, rozkrájaj na 12 ks a čo hneď neskonzumuješ, odporúčam rovno zmraziť.
  9. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  10. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Domáci celozrnný chlieb - recept foto postupFit celozrnný chlieb z jogurtu - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • Ak chceš chlieb obohatiť o zdravé tuky a vitamíny, môžeš pred presunutím do formy pridať semienka (slnečnicové, ľanové, sezamové).
  • Chleba môžeš upiecť aj s väčším podielom celozrnnej múky, avšak počítaj, že kysnutie pôjde o dosť horšie a môže sa natiahnuť aj na niekoľko hodín, pretože sa uvoľňuje menej lepku.
  • Je možné, že pôjde urobiť aj z celozrnnej ražnej múky, však som to neskúšala. Ražná múka má trochu iné vlastnosti a možno bude potrebné iné množstvo jogurtu. Ak vyskúšaš, daj vedieť do komentára, ako to dopadlo.
  • Ak chceš skladovať mimo mrazničky, tak daj do ošatky a prikry utierkou, chlieb vydrží pár dní, ale každým dňom už je menej chutný a pred konzumáciou odporúčam nahrievať v mikrovlnnej rúre.
  • Perfektne sa hodí napríklad k fit hráškovej polievke alebo namazať napr. fit vajíčkovou nátierkou.