Ingrediencia na fit bravčovú sviečkovicu

  • 600 g bravčové sviečkovice
  • 3 lyžice prírodné sójové omáčky (45 ml)
  • 1 lyžica olivového oleja extra panenského (15 ml)
  • 2 lyžice vody (30 ml)
  • 3 strúčiky cesnaku (9 g)
  • 1/4 lyžičky korenia (0,5 g)
Fit bábika v sójovej omáčke - recept Bajola

Postup receptu – ako upiecť zdravú bravčovú sviečkovicu

  1. Zmiešaj sójovú omáčku, olej, pretlačený cesnak, vodu a korenie.
  2. Mäso umy, odstráň viditeľný tuk a vlož vcelku do marinády, v ktorej ju párkrát otoč, nech je marináda na celom mäse. Nechaj marinovať cez noc v chladničke.
  3. Druhý deň rozohrej rúru na 200 °C.
  4. Sviečkovicu vytiahni z marinády a rýchlo a sprudka opeč na panvici zo všetkých strán, len aby sa mäso zatiahlo.
  5. Do pekáča nalej zvyšok marinády, vlož opečenú bravčovú sviečkovicu a peč 15 – 20 minút na 200 °C. Doba pečenia záleží na veľkosti sviečkovice, veľkú ude treba piecť aj dlhšie.
  6. Po dopečení nechaj mäso ešte aspoň 5 min odpočinúť a potom ho nakrájaj na plátky.
  7. Odporúčam podávať so zemiakovou kašou (zemiaky, mlieko, soľ).
  8. Nezabudni si prečítať poznámky nižšie.
  9. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Bravčová bábika v sójovej omáčke - foto postupZdravá bábika v sójovej omáčke - recept Bajola

Poznámky k receptu

  • V recepte nie je použitá soľ, záleží totiž na slanosti sójovej omáčky. Pokiaľ použiješ sójovú omáčku so zníženým obsahom soli, odporúčam marinádu ochutnať a prípadne prisoliť.
  • Odporúčam po 15 minútach mäso vytiahnuť a zmerať jeho vnútornú teplotu pomocou vpichového teplomera. Výsledná vnútorná teplota by mala byť 65 ° C, ale musíš ešte počítať s tým, že sa po vytiahnutí teplota ešte o 2 – 3 ° C zvýši vďaka zvyškovému teplu, takže mäso vytiahni z rúry o niečo skôr (pri 60 – 62 ° C) . Pokiaľ nemáš vpichový teplomer, budeš musieť do mäsa po 15 minútach zakrojiť v najširšom bode a ďalší čas pečenia odhadnúť podľa farby mäsa. Vo vnútri by mala byť sviečkovica ružovkastá, ale nie surová. Pozor, nech mäso nepečieš príliš dlho, bolo by vysušené.
  • Nutričné hodnoty sú uvedené bez prílohy. Nutričné hodnoty na 100 g: 143 kCal / 18 g B / 1 g S / 0 g C / 7 g T.