Ingrediencie na celozrnnú žemľovú knedľu

  • 250 g celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • 250 g hrubej pšeničnej bielej múky (v USA – Wondra)
  • 300 ml nízkotučného mlieka (0,5 – 1,5%)
  • 1 ks vajce M (50 g)
  • 1 lyžička soli (5 g)
  • 10 g sušeného droždia alebo 30 g kvasníc
Fitness kynutý celozrnný houskový knedlík - recept Bajola

Postup receptu – ako pripraviť zdravú domácu knedľu

  1. Vajce, mlieko a droždie nechaj odstáť na izbovú teplotu aspoň pol hodiny.
  2. Rozmiešaj vajce s mliekom vo väčšej miske.
  3. Múku preosej cez jemné sitko, aby bol výsledok nadýchanejší, ale nevyhadzuj tú preosiatu odumietnutú múku z celozrnnej múky, knedlík by potom mal menej vlákniny a bol svetlejší.
  4. Pridaj instantné droždie, dobre premiešaj a nakoniec vmiešaj štipku soli. Ak máš čerstvé droždie, musíš najskôr vypracovať kvások.
  5. Postupne pridávaj múku k mlieku a vajcu a miešaj. Ak začne byť cesto konzistentnejšie, hniesť ho buď vareškou v miske medzi kolenami zdvíhaním od seba k sebe alebo na doske rukami otáčaním cesta vo štvrtotáčkach po smeru hodinových ručičiek, zadný okraj cesta vždy prehni do stredu a pritlač. Hnetenie trvá minimálne 10 minút. Riaď sa konzistenciou cesta, ktoré má byť pružné a nelepivé. Nemusíš použiť všetku pripravenú múku. Prácu si značne uľahčíš použitím kuchynského robota.
  6. Dobre vypracované cesto prikryj potravinárskou fóliou a kuchynskou utierkou alebo daj do plastovej uzatvárateľnej veľkej misky a nechaj na teplom mieste kysnúť cca 1 – 2 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Pre uľahčenie môžeš použiť urýchľovač kysnutia.
  7. Vykysnuté cesto rozdeľ na 3 časti a z každej uvaľ šišku vo forme knedle, viď foto postup. Ak chceš knedlíky väčšie, rozdeľ len na 2 časti, ale musíš mať potom veľký hrniec.
  8. A teraz zásadná vec. Po uvaľení knedle prikryj a nechaj ešte minimálne 20 minút kysnúť. Ak toto vynecháš, knedlík sa pri varení nezväčší a nebude pekne nadýchaný.
  9. Kým knedlíky vykysnú, tak sa rozhodni, či ich budeš variť na pare alebo vo vode. Môžeš použiť na každú várku inú metódu. Knedlíky na pare majú lepšiu štruktúru, ale musíš mať vhodný parník, ktorý nemá uprostred tyčku. Daj teda variť vodu. Podľa množstva knedlíkov budeš musieť použiť buď viac hrncov alebo variť postupne. V oboch prípadoch musíš počítať, že knedle zväčšia objem asi o tretinu, takže nedávaj všetky do jedného hrnca.
  10. Varenie knedle na pare – parník postriekaj troškou repkového oleja vo spreji, aby sa knedle nepriľnuli. Knedle daj do hrnca nad parou, priklop a naparuj cca 20 minút.
  11. Varenie knedle vo vode – knedle daj do vriacej vody, var prikryté 10 minút a potom otoč na druhú stranu a var ďalších 10 minút. Prípadne môžeš otáčať priebežne.
  12. Knedlík vyťahni z pary alebo vody a hneď prepichni v niekoľkých miestach špajdlou, aby sa nesrazili. Je dobré hneď nakrájať a pozrieť sa, či nie je vnútri ešte syrový. Ak by bol, ešte dovar.
  13. Až knedlíky trochu vychladnú, nakrájaj ich pomocou nitky, a to od stredu smerom k okrajom, viď foto postup. Z každej knedle som nakrájala 12 ks.
  14. Uchovávaj v chladničke.
  15. Podávaj napríklad k fit rajskej omáčke, fitness guláši, fitness segedínu, fitness kureti na paprike, fitness koprovej omáčke, fitness svíčkovej alebo fitness játrovej omáčke.
  16. Hmotnosť celej várky 865 g, váha 1 ks = 25 g.
  17. 💚 Chceš jedálničky nielen na chudnutie z mojich receptov alebo inšpiráciu čo zdravého a fit variť? Všetko a oveľa viac nájdeš v mojej tlačenej aj PDF knihe Fit bez diét 👉 Omrknúť knihu

Kysnutá celozrnná žemľová knedľa - foto postupDomáca kysnutá žemľová knedľa - recept Bajola